Vi rullar på.

Torsdag Bild
Torsdag
Kritik, samhälle och kultur. Finns ej i lågstatusformen papper.

En liten revolution i jämställdhetens tecken: år 1999 kan världen äntligen skåda Lady P, den första kvinnliga pissoaren, meddelar tidningen Byggindustrin nr 15/99. Snart är de långa köerna till tjejtoaletten ett minne blott!
 

Drougge i Molièrepjäs
Chefredaktören på Slitz, Mats Drougge, ordnade härförleden ett seminarium för att förklara att "det där ni ser som tidningen Slitz är mest på skoj – vi är egentligen seriösa". Ibland verkar världen styras av juntan Pangloss och Tartuffe. Clinton rökte inte brass. Persson ville inte bli statsminister. kd är inte emot kvinnans rätt till abort. Slitz står för en upplyst och progressiv syn på kvinnor och män. Nato vet vad de håller på med och svensk film är bäst i världen.
 

Dialektik för idioter
Black Army har en ovanligt representativ ordförande: Liksom de flesta medlemmarna har hon också bara två hjärnceller – och de bråkar med varandra. Den snälla cellen hos Mia Pettersson säger: "Det finns inga gråzoner, antingen älskar man eller så hatar man." Den elaka cellen tvärtemot: "Om man hatar Göteborg älskar man AIK." Varpå lösryckta klyschor från yttervärlden plötsligt ekar mot hennes skallbas: "Det är inge' bra att folk kastar saker men det är inge nytt men det måste man lösa genom dialog." Man föreställer sig lätt Black Army-dialektiken i praktiken: "Antingen kastar man eller så kastar man inte. Och om man hatar kastar man och om man älskar kastar... öööh... kastar man också."

Det ironiska fotbollshatet
Mia Pettersson försökte lite slappt att få nazi-jargongen (som Black Army visst inte är ensamma om, dock bäst på) att framstå som ironisk: "Det är ju en ordlek också." För några år sedan stämde ett stort gäng driftiga supportrar till Ajax respektive Feyenoord träff via mobiltelefon på ett gärde mellan Amsterdam och Rotterdam. För att hålla stämningen uppe mellan två säsonger. Tre människor dog, ihjälslagna. Sådant är allra minst en ordlek och uppstår ur precis samma nazistanstrukna supporterkultur som den som odlas i Sverige av främst Black Army.

Saturnus V
Apolloraketerna sköts upp av 3-stegsraketen Saturnus V, konstruerad av Wernher von Braun (som tidigare varit med att göra de tyska V1- och V2-rakterna som bombade London under andra världskriget). Saturnus V mätte 111 meter, vägde 2 900 ton i startögonblicket och transporterades av världens mest massiva fordon, vilket mätte 39x35 meter. (Forts. följer.)
 

Vulgofläsk
Hjälp, våren är här: svekfullt väder, pollenattacker och framploppande av arten vi glömt sedan förra året, grillfanatikerna. Och därmed fylls affärernas köttdiskar med styckningsschemats okända sektor: flintasteken. Som köttätare måste man återigen skämmas till oktober.

Radiotips
Missa inte två radiodokumentärer av Juan Diego Spoerer om sina chilenska släktingar i överklassen som stödde Pinochet. Farbror Neumann i P 1 söndag 23/5 kl. 20.03 och Pinochets klasskamrater vid midnatt samma kväll samma kanal. (Farbror Neumann går i repris söndagen därpå vid midnatt.)

Radioreklam
"När vi var femton år ville Cecil B DeMille att jag och min syster skulle komma över till Hollywood." Men det blev inte så. Doria följde kärlekens väg till en etta i utkanten av Boden.
"Och Gary Cooper var också en trevlig människa, tycker jag." Hör Rickard Carlssons dokumentär "Ingen dans på rosor" i P 1 lördag 22/5 kl. 11.00.
 

På kurs med Kristeva

Andra delen. Första hittar du här. – 20/5-1999 nr 19

Allt och Derrida
Hélène Cixous är glupskt besatt av språk. Allt språkligt blandar hon friskt med psykoanalys, kvinnokamp, filosofi, politik, teater och har över huvud taget ett sjusärdeles engagemang i allt hon företar sig. Hon är Jacques Derridas trognaste lärjunge och följer fortfarande, sedan ungefär 30 år, hans seminarium varje vecka från hedersplatsen på första bänk. Av honom har hon fått sitt intresse för binära par: sol-måne, kultur-natur, man-kvinna.

Men inspirationskällorna är många: Bibeln, den grekiska mytologin, det egna bitvis dramatiska livet och den likaså spännande familjen (judinna med spansk-tyskt påbrå, uppväxt i Algeriet etc.), men framför allt Litteraturen.

Med något slags visionärt kärleksbudskap till människan, kanske framför allt till kvinnan, vill hon föra ut sina idéer om språket som övervinnare och frälsare av allt, som grundstomme i vår tillvaro. Även här är kvinnan något specifikt, och de kvinnliga gemenskaperna – lesbiska par eller andra (lärarinna-studentska, mor-dotter) hyllas, liksom den typiskt kvinnliga kommunikationen och uttryckssättet, vad nu det är.

Hon kan ibland kritiseras på samma grunder som Irigaray, fast Cixous gillar män ibland, och hon anser även att vissa män kan skriva som kvinnor (t.ex. Proust och Genet). Kvinnor är speciella, men det är män också, och de får gärna vara med tant Hélène och leka. Om de anpassar sig.

Typiskt kvinnligt uttryckssätt?
Hon börjar med att fälla en elak kommentar. En föga omtyckt lärarinna från en snobbig elitskola har stövlat in i högklackat, hon är inte den första att komma för sent och göra oväsen. Men just nu tryter tålamodet hos Hélène. Hon upphäver sin inte alltför väna stämma och ryter till: "Det där kostar dig 10 franc!"

När den försenade lärarinnan, som nu är ytterst förvirrad och förnärmad, inte hittar någon sittplats i den fullsatta salen, ställer hon sig demonstrativt bredvid den svarta tavlan, kanske i hopp om att även hon ska få lite uppmärksamhet. Men icke, och efter femton minuters väntan tröttnar hon på att ignoreras av publiken och att bli utstirrad av den magnetiska huvudpersonen och klampar ut genom glasdörren på rue d'Ulm. Publiken drar en lättnadens suck. Hélène ler triumferande.

Lördagen därpå, nästa sextimmarsföreläsning, kastar Cixous hårt och pricksäkert ett suddgummi i huvudet på Claudia, en av hennes doktorander. Claudia har gjort ett i och för sig intelligent inlägg i debatten, men hon kan inte tala ur det bildliga skägget.

– Det där var väl riktigt vettigt, synd bara att ingen hörde vad du sa!

Julia, du är perfekt
Det är första lektionen på introduktionskursen till semiotiken hos Proust. Plötsligt öppnas dörren och Julia Kristeva kommer in. Hon är liten och mörk, de piffiga dräkterna och den välklippta mörka pagen, ja, hela hennes hållning, signalerar att detta är en människa som verkligen vet sitt värde. Hennes franska är utsökt, nästan äckligt perfekt, men trots det visar hon förståelse inför de utländska studenternas blyghet – eller är det omtanke gentemot de franska studenterna, så att de slipper höra sitt modersmål misshandlas? Så hon låter oss göra inlämningsuppgifter i stället för att hålla föredrag.

Föredragen är ibland ganska tråkiga. Det verkar som om hon valt denna undervisningsform av lathet och tidsbrist, möjligtvis också för att få höra sina egna idéer lovprisas och bearbetas av unga hjärnor om och om igen. Detta system har blivit till en privat fan club som förnyas och föryngras varje år, med nya studenter som vill höra teorierna från den kända källan. Och så köper de ju huvudboken, som naturligtvis är skriven av Kristeva själv. Hennes licence-kurser på Paris VII-Jussieu är mycket välbesökta. Det forskningsförberedande seminariet är svårare att få tillträde till, men det kommer ju ändå i bokform varje år.

Julia Kristeva har aldrig velat kalla sig feminist, och hon studerar hellre förtryckta grupper i samhället i allmänhet och deras uttryck och språk än kvinnor och deras situation i synnerhet. Trots det har hennes teorier och texter ofta blivit använda i feministsammanhang, och det går ju alldeles utmärkt om man ser kvinnorna som en grupp förtryckta individer.

När Irigaray och Cixous pratar om kvinnor och kön pratar Kristeva om individer och grupper. Det känns skönt för en svensk som är itutad att kön är en social konstruktion. För Kristeva är en text en produkt av sin omgivning och sina speciella tillkomstförhållanden, och texten tolkas genom spåren/tecknen av detta – semiotik.

Derrida, Barthes, Marx och Lacan är några av inspirationskällorna. Hon använder sig av en komplicerad terminologi som brukar avskräcka de flesta – det handlar mycket om psykoanalys och precis termer som:
det symboliska: fadern, lagen, normen, språket, kulturen och det ordnade samhället/livet. Inträder i barnets liv efter spegelstadiet och separationen från det semiotiska;
det semiotiska: modern, kaos, konsten, revolutionen, natur. Förtryckt men uttryckt sig i konsten, den riktiga, som blir till i choran;
choran: ett mycket abstrakt kärl och nästan-tillstånd, kaotiskt och förhistoriskt, arketypiskt. Term lånad från Platon;
abjekt: förträngt och bortträngt, allt äckligt, t.ex. kroppsprodukter och kvinnokönet.

Italienare och människor
Kristevas respekt för studenterna är påtaglig, men ett visst favoritsystem utkristalliserar sig snabbt: Agathe är den stora stjärnan och får också det högsta betyget i klassen, 19 av 20. När hon har högläsning av sin sluttenta förstår jag ingenting, men Julia ser nöjd och glad ut, nickar mycket. Dåliga liksom bra föredrag tycks inspirera till inlägg från allra högsta ort, alltid improviserat, alltid briljant. Hon måste ju förstås komplettera de dåliga och tillrättalägga felaktiga uppgifter, och de bra... ja, dem verkar hon uppfatta som konkurrenter och då måste de ju kväsas lite.

När en italiensk flicka håller ett kanske mindre briljant föredrag på en något svag franska kommer elakheten fram: "Ni italienare är ju alltid oorganiserade och röriga, det kanske inte är Ert fel att jag inte förstod någonting av allt det Ni just sagt. Jag är ledsen, men Ni får nog ta och skriva ned det här på papper för att jag ska kunna bedöma det ordentligt. Detta är ett typexempel på en system- och kulturkrock."

... vad jag kallar kärlek är öppenhet mot den andre, och det är det som ger mig min mänskliga dimension, min symboliska dimension, min kulturella och historiska dimension. Så om någon säger att det är patriarkatet som skapar det, länge leve patriarkatet.
Intervju i Baruch/Serrano: Women Analyse Women, 1988

Artikeln har tidigare varit publicerad i Känguru.


Skrivarvänlig Torsdag
På nätet
John Pilger, den tillbakahållna indignationens journalistiske gudfader, skrev häromdagen i Aftonbladet Kultur om Rambouillet-avtalet, det förslag till "fredsavtal" som Nato stack under näsan på parterna i Kosovokonflikten innan det började flygbombas. Albanerna skrev på. Pilger förklarar varför serberna inte gjorde det.
 

Redaktör &
ansv. utg.:

Peter Karlsson
Redaktion
(okt 98–juli 99):

Sara Acedo
Olov Hyllienmark
Nina Karmelitow
Karin Saler
Jenny Teleman
e-postadress:
torsdag@ torsdag.com
 

© Torsdag
Skriv gärna ut Torsdag. Citera oss gärna, men ange källan.

Torsdag ges ut av Föreningen Torsdag, som är politiskt och religiöst obunden.