Torsdag

 

Liberal diktatur?

I helgen gick Liberala ungdomsförbundet ut med parollen "Skrota högvakten". Argumentet är att högvakten är en kvarleva från tiden då Sverige var en diktatur.

Men när upphörde den svenska diktaturen? Och vad är en diktatur enligt Luf?

På kansliet svarar man svävande att Sverige var en diktatur tills vi fick ett parlament. Men riksdagsmöten har förekommit här sedan 1435 åtminstone. Är högvakten så gammal?

När Torsdag får tag på Lufs ordförande Magnus Simonsson hänvisar han till landets 80 år som demokrati, det vill säga sedan allmän och lika rösträtt infördes 1921.

Det är bara det att de flesta diktaturer brukar hålla sig med någon form av folkvalt parlament, beroende förstås på hur man definierar folk. Tänk på Pinochets Chile, apartheidtidens Sydafrika och Sovjetunionen.

I det senare fallet var det dessutom 99,9 procents röstdeltagande, en siffra som i våra dagar bara förekommer i mullornas Iran och i Belgien, där röstskolkare straffas med böter.

I vissa delstater i "världens största demokrati", som USA brukar kallas (Kanada är större till ytan, Indien till invånarantal), får medborgare som varit dömda till fängelse inte rösta i presidentval. Och inte blir man president bara för att man får flest röster heller.

Om USA är en liberal demokrati så gärna för mig. Men vad skiljer den från den tid då högvakten paraderade i ett Sverige där bara män med pengar fick rösta?

RC 25/1-2001
 

Vägvisare till underjorden

För alla oss som leende fånstirrar på en blöt tidning, ett elskåp eller en gammal affisch på en husvägg och tänker "åååhhhh så vackert" finns det en sida på nätet att dregla över. Urbanexpress samlar på märkliga alster som handlar om rökning förbjuden-skyltar, betongkonstruktioner och andra små grejer.

Dessutom skickar de med ojämna mellanrum ut en liten lista till dem som vill med favvo-länkar som leder en till alla möjliga oväntade ställen på nätet. Att glida runt i Urbanexpress värld är som att med en riktigt schyst reseguide strosa omkring i en okänd, fascinerande jättestad. Och detta, mina vänner, slår alla solsemestrar ni kan tänka er.

KS 25/1-2001
 

Intergalaktisk emancipation

Då och då skickas det ut konstiga meddelanden i rymden. Senast 1999 försökte två kanadensare och en massa ryska forskare få kontakt med intelligenta varelser där ute, som avslutas med en bild av en man och en kvinna. "Mannen har rest ena handen till en hälsning, och kvinnan står passivt ett halvt steg tillbaka."

Om forskarna hade varit lite mer förutseende hade de enkelt kunnat påverka världshistorien: låtit kvinnan stå för aktivitet och hälsning och mannen behagfullt luta sig på höften.

När ET och hans kompisar kommer tillbaka skulle de då se kvinnorna som de självklara ledarna, dem man självklart försökt kommunicera med först, och befriat hela kvinnligheten från mansväldet och låtit en ny era ta sin början.

Problemet är bara att alla måste vara nakna för att utomjordingarna ska känna igen vem som är vem. Eller så får vi väl kämpa på på det gamla vanliga sättet.

SR 18/1-2001
 

Vägledning

Tidningen Plaza Kvinnas webbskola hade i våras (nr 3/2000) några tips för hur du lyckas på nätet:

"Sidor med innehåll går alltid hem. Du kan göra en hemsida med i stort sett vilket innehåll som helst, bara det finns ett innehåll. Att lägga upp bilder på sina barn och husdjur är gulligt, men sällan något som lockar utomstående. Hitta din stil och din nisch. Profilera dig på det du är intresserad av. Om det sedan är om hårborttagning, piercade navlar, avel eller kryddor spelar ingen roll. Har du ett ämne så kommer du lättare att få besökare.

Lägg ner lite tid på att samla in fakta. En väl underbyggd informationssida ökar chanserna att folk kommer tillbaka."

Tack, alla hemsidesmakare för att ni lägger ut innehåll och inget annat. Annars skulle Internet kanske se ut så här. Och hur skulle det då gå med IT-aktierna.

KS 18/1-2001
 

Hydroxyfenyl-2-butanon
gör det goda godare

De små lökarna på tungan är smakens dörrvakter in i hjärnan. Fast de kan bara skilja på sött, surt, salt och beskt. I själva verket är det luktsinnet som står för de flesta av våra smakupplevelser. Problemet är att vi nu för tiden äter så mycket mat som varit konserverad eller fryst, och när man fryser mat försvinner sisådär 90 procent av alla smaker.

Men hav förtröstan, den kemiska industrin klarar biffen och hjälper hjärnan på traven. På trettio år har smakindustrin ökat sin omsättning femton gånger för att Du ska få pommes frites, jordgubbsglass och frysta grönsaker som smakar som de ska. Om inte bättre.

Läs Atlantic Monthly och följ med Eric Schlosser till fabrikerna i New Jersey, "the home of natural flavors", i ett utdrag ur hans nya bok "Fast Food Nation. The Dark Side of the All-American Meal".

PK - 11/1-2001
 

Förklaring 2001

Det är roligt att göra Torsdag. Och det krävs en massa energi. Just nu går den mesta av vår energi åt till annat: roliga jobb, spännande studier och tidskrävande matlagning. Så vi tar det lilla lugna med Torsdag ett tag och koncentrerar oss på kortare material. Men i stället för att uppdatera bara en gång i månaden tänker vi försöka lägga ut nytt material varje vecka. Lite mindre, men lite oftare. Alltid på en Torsdag.

11/1-2001
 
 

Månadens papperskorg


SaRA - 18/1-2001
 
 

Saker vi gillar

Ciro Bustos och sanningen om hur Che dog
Om du missade "Sacrificio" av Tarik Saleh och Erik Gandini, filmen om argentinske Malmöbon Ciro Bustos som falskeligen utpekats som mannen som förrådde Che Guevara, så ska du se reprisen på söndag 28/1 kl 12.20 i SVT 1. Passa också på att lyssna på Juan Diego Spoerers dokumentär från 1997 om Bustos, "Pelado", som går i repris i radions P1 natten till måndag 29/1 kl 0.05. Den går också att höra på nätet. Antingen direkt eller om du först laddar hem den.

Film är bra på tv med
Fredag är den stora filmkvällen på SVT 1 i "kanalkaosets" tidevarv. Den sena tiden, omkring kl 23, går en noir-serie. Nu på fredag 23.20 visas John Hustons klassiker I asfaltens djungel (1950), 2/2 kl 22.50 är det Dillinger (1945) och 9/2 kl 23.05 Gun Crazy (1950). Då visas för övrigt också Fucking Åmål kl 21.

Frispel
Kulturradio framför allt annat hör man i P3:s "Frispel", söndagar kl 21–22. Du kan görna botanisera i Frispels arkiv.
Om du t.ex. missade "Vem älskar Johnny?" av Torsdags egen Jenny Aschenbrenner i samarbete med Ditte Hammar och Malin Appelqvist så kan du höra den här.

Kalaskul
På Teater Scenario på Assessorsgatan 14 på Söder i Stockholm spelas under januari och februari pjäsen "Kalaskul" av Daniela Kullman, "en feministisk teaterpjäs med sång och bensprattel till musik av manliga medelålders män". Beställ biljetter på telefon 643 71 82.
 
Alla Torsdag. Med alla texter, bilder, flashanimationer och specialsidor sedan starten 1998.


Maj 2001

Internationalen i karaokeversion, EU:s Euro-vision
April 2001
Tårtan, Skåda Herren, Bytesmarknaden just nu, Bra initiativ mot astrist Astolf, Fotboll
Mars 2001
Buffalo Bildt, Baissa mig, Kiss me, honey, Vår tids hjälte, Pussa mig, Gli absurdi
Februari 2001
Köttbönder, Bonniers utan Koll, Härliga tider, Moderna Tider, Tilt och knack, hej och tack!
Januari 2001
Liberal diktatur, intergalaktisk emancipation, hydroxyfenyl-2-butanon gör det goda godare.