Torsdag

 

Fotboll – en materialsport
Benskydden

I en del sporter förekommer något som bäst kan beskrivas som kapprustning. Inte så mycket lagen emellan utan mellan spelarna och de skydd som de hänger på sig. Tittar man på gamla hockeyfilmer med Tumba och Stoltz slås man av bristen på skydd. Hjälm var inte vanligt och visir något okänt. Sedan dess har spelarna iklätt sig fler och bättre skydd, vilket gjort dem mer stryktåliga, vilket i sin tur leder till att de pucklar på varandra mer än tidigare. Man skulle kunna tala om en uppåtgående våldsspiral: En tackling känns inte genom den moderne hockeyspelarens kevlarrustning. Nu krävs ett avbrutet klubbskaft i ansiktet för att någon ska reagera. Och det gör man, publiken vill säga. Man tjoar förtjust så fort ett rejält slagsmål bryter ut nere på plan, utan att för den skull tappa korven och läsken man köpt i pausen.

Utveckling inom fotboll har sett lite annorlunda ut. Som alla vet finns det bara ett skydd för utespelare, om man undantar alla blå lindor för led- och muskelskador. Nej, det enda som skiljer fotbollsspelaren från djuren är benskyddet. Att sätta på sig benskyddet är särskilt för korpspelaren en viktig ritual. Handlingen betyder att "nu är det allvar, kommer det någon djävel och sparkar mig på smalbenet så är jag beredd". Men det är mest snack. I själva verket är det inte mycket slagsmål på en fotbollsplan. Någon liten knuff eller fällning möjligen, men det är allt. Man är helt enkelt för oskyddad för rejäla smockor.

Samtidigt har sedan "Nackas" tid fotbollsfansen förråats i takt med samhället. I likhet med de gamla romarna törstar den moderna sportpubliken efter blod. Eftersom fotbollsspelarna som en följd av sin brist på skydd inte slåss måste publiken göra det själv. Och även om det är bra med interaktivitet hos betraktaren så är problemen uppenbara. För att komma till rätta med läktarvåldet måste fotbollen ta sitt ansvar och förse publiken med adekvat underhållningsvåld. Till det behövs fler och bättre skydd, även om det innebär en omprövning av synen på smalbenet som kroppens enda utsatta del. Massans blodtörst stillas inte av en spark på smalan.

Björn Englund - 26/4-2001
 

Sverige–Schweiz 2–0

Laguppställning
Sverige: Entombed
Schweiz: Krokus

PK - 26/4-2001
 

Bra initiativ mot astrist Astolf

Den svenska litteraturens vägar är minst sagt märkliga. Stor poesi och prosa faller i glömska och lever ett egenartat, underjordiskt liv tills en dag eftervärlden upptäcker kvaliteter som det litterära Sverige inte var redo för när det skrevs. (Sedan återupptäcks det och trycks om och det skrivs avhandlingar och annat som åter tar kål på liket, men det är en annan historia.)

Icke så med Per Daniel Amadeus Atterbom (1790–1855), som av någon outgrundlig anledning har hyllats i snart 190 år och lyckats knipa åt sig en plats i svensk litteraturhistoria som den svenska romantikens fader. Hans mest kända litterära verk är versskådespelet "Lycksalighetens ö", vars hjälte heter Astolf. Gamla upplagan av Litteraturhandboken kallar Atterbom "hypersensibel, egocentriskt fången i metafysiskt grubbel och konstruktioner".

Farbror 77 tycker att han är oläslig och skänker därför en tacksam tanke till Anti-Atterbom Sällskapet som har till " uppgift att ge Atterbom hans rätta plats i svensk litteraturhistoria – längst ned".

Farbror 77 - 19/4-2001
 

Bytesmarknaden just nu

ur Gula Tidningen 12/4–16/4 2001
 
PK - 19/4-2001
 

Skåda Herren

I två tusen år har världen undrat och spekulerat i hur Jesus egentligen såg ut. Förra veckan presenterade ett brittisk dokumentärfilmarteam sin bild av karln med hjälp av en rättstekniker, som utifrån ett kranium från första århundradet vår tideräkning som grävts upp i närheten av Jerusalem.

Torsdag ger sig inte på att gissa om de har rätt eller fel, men en djuppsykologisk analys av vad korset och krucifixet är och står för, skriven av Björn Englund, publicerade vi redan för två år sen. Och den håller än i dag. Så läs den!

PK - 5/4-2001
 

Tårtan

Janos, Hilding och Frasse har fått efterföljare. Och nu i april kommer de att synas.

Handelsminister Pagrotsky och fp:s EU-parlamentariker Marit Paulsen har redan råkat ut för dem, men nu är det dags för en samlad attack från Operation Dessert Storm.

Håll ögonen öppna.

Eller stängda, om du råkar tillhöra målen och inte vill ha grädde i titthålen.

PK - 5/4-2001
 
 

Månadens papperskorg


 

Saker vi gillar

Film på tv
På lördag 28/4 kl 21.15 på SVT2 visas Stanley Kubricks mästerliga film "Barry Lyndon" från 1975, som fick fyra Oscar, bland annat för bästa foto och bästa scenografi. En klassiker som vi inte tänker missa.

Frispel
Kulturradio framför allt annat hör man i P3:s "Frispel", söndagar kl 21–22. Du kan gärna botanisera i Frispels arkiv.

Film på bio
För er som bor i Stockholm gäller det att passa på att besöka Cinemateket, som håller till på Filmhuset vid Gärdet och på biografen Sture. I dagarna som kommer visas förutom en serie Bröderna Marx-filmer ("En dag i Vilda Västern", "...på cirkus", "...varuhuset" och "En natt i Casablanca") också Fellinis "Roma" och kultfilmen "Living in oblivion – Tystnad! Tagning!". Program finns på Cinematekets hemsida.
 
Alla Torsdag. Med alla texter, bilder, flashanimationer och specialsidor sedan starten 1998.


Maj 2001

Internationalen i karaokeversion, EU:s Euro-vision
April 2001
Tårtan, Skåda Herren, Bytesmarknaden just nu, Bra initiativ mot astrist Astolf, Fotboll
Mars 2001
Buffalo Bildt, Baissa mig, Kiss me, honey, Vår tids hjälte, Pussa mig, Gli absurdi
Februari 2001
Köttbönder, Bonniers utan Koll, Härliga tider, Moderna Tider, Tilt och knack, hej och tack!
Januari 2001
Liberal diktatur, intergalaktisk emancipation, hydroxyfenyl-2-butanon gör det goda godare.